Saturday, November 19, 2011

Travel to Muzium Lebah At Melaka

Salam sume...

saya da sikit pengalaman baru nak dikongsi...

Semalam dan hari nie saya travel kat area Putrajaya dan Muzium Lebah Sedunia di Melaka follow crew shooting. Ada la sikit picture nak kongsi.. Tapi sayang pic kat Putrajaya semalam xde sebab lupe nak bawa ketik-ketik(camera). Cume kat Musium dan ladang ternak lebah jer yang ade..

Banyak gak la info2 baru yang boleh tahu. Macam-macam jenis lebah ada.. Rupanya banyak jenis madu yang ada kat Malaysia nie.. Tadi dapat la try macam-macam jenis madu... Saya ingat sume madu manis.. Rupanya ada gak yang pahit , masam pom ada... tapi memang sedap.. semua tu ada khasiat tersendiri...

Dah dapat try yang kat Musium pergi lak kat ladang... nie pengalaman yang xdapat dibayangkan... saya n crew laen dikerumuni lebah.. takot gak la kalau-kalau di sengat. Tapi cam xcayer jer. rupa-rupanya lebah nie baek dan xsengat pom.. laen la lao kita sakitkannya baru la lebah naik berang..

Kalau nak tahu lebah nie dalam satu sarang lebah cuma ada Queen sahaja.. xde King pom.. ada lebah jantan dan askar. Queen pula makan suap jer. memang mewah... dop linang cuma kerja bertelur saja..

Dapat try lagi madu fresh.. perrhh memang sedap beb... rasa laen dari dah peket.. rasa manis semacam jer... rasa nak try jer lagi tapi malu nak minta...kikikiki

nie jer la info yang dapat dikongsi... Jom same-same travel... baru da pengalaman baru...






Lebah keluar masuk dari sarang


Yang bertanda bulat merah adalah Queen Lebah..
Sekor jer queen dalam setiap satu sarang


Crew sedang shooting


Dikerumuni Lebah


Model lebah dalam cermin


Replika Tebuan yer.. Bukan lebah.. Tebuan yang telah di awet


Replika Tebuan yer.. Bukan lebah.. Tebuan yang telah di awet

2 comments:

TiraPengemis said...

ape kbr semua lebah2....hehehe....ada bwk balik sekor x?
ngeee~

Ramdhan said...

ada nie.... buat kenangan... nak gak ker...

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost